2017. február 11., szombat

Nem én akartam



Én tényleg nem akartam lemenni Balatonra a múlt hétvégén. Mert minek, ugye, a jég olvad, korcsolyázni nem lehet rajta, akkor meg? De aztán csak úgy alakult, hogy lementünk mégis, voltunk Siófokon, ahol már jó méteres vízsáv választotta el a partot és a jeget. És aztán átmentünk Fonyódra, megnézni, hol is csúsztak át a Balatont, és én még nemigen láttam ilyen gyönyörűnek a tavat. A jegére nem mertem rámenni, pedig szilárdabbnak tűnt, mint Siófokon, néhányan koriztak is, de nyúl voltam hozzá, és aztán hiába mondta a szembeszomszéd F. bácsi, hogy vastag az még, gondolom, a Balaton mellett eltöltött hetven évével ő jobban látja, hova szabad lépni, hova nem, mint én. Aztán ettünk a kolbászfesztiválon kolbászt, én hagymás vért is, pókerarccal fizettem 600-600 Ft-ot két krumplispirálra. Aztán megnéztük a házat, megtekintettük az elfagyott, majd kicserélt vízórát, voltunk I-nál, és megígértem, ha lesz még Balaton-átcsúszás, hát együtt megyünk rá, szerzek nekik korit is valahonnan. Vasárnap meg gondoltam, nézzünk át Füredre, úgyis annyit olvastam róla, milyen rongyrázás ment ott 150 éve.


Mintha egy másik országban jártunk volna a gólyafészekhez, a kert aljában pöfögő traktorhoz, a háromfogú Pista bácsihoz képest. Hipertrendi boltok, kifogástalanul sminkelt, elegáns nők, vasárnap is nyitva tartó, drága üzletek. És bár szép volt a fasor kopaszon is, szép az apátság tisztán látszó épülete, a gondozott sétány, a kiserdő, remek volt a sütemény a Bergmann-nál, én mégis örültem, hogy a székhelyünk nem itt van. Sosem mernék a szokott ruhámban egy szál papucsban végigcsattogni útban a piacra - már ha van ilyen itt egyáltalán.   

6 megjegyzés:

  1. Szerintem végigcsattoghatnál nyugodtan, de csak mert a piac nem ott lent az elegáns népek járta részen van, hanem fönt a "faluban" a piros templom mögött. Füreden a vasúti sínektől észak felé már más világ van (kicsit). :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokat olvastam tavaly a Balaton-felvidéki ôstermelőkről, és mindig ledobbenek, milyen áron adják a termékeket. Értem én, hogy kézműves meg bio meg nekik is ki kell jönni legalább nullára, de sajnos nemigen engedhetem meg / fáj kiadnom annyi pénzt értük.

      Törlés
    2. És még odafelé menet útba esne Árpi bácsi rétesboltja, ahol aranyáron ugyan, de mókusmentes (!) rétest vehetnél - mi megkérdeztük, ez mit jelent, és azt felelték, nincs benne semmi mesterséges anyag. Hát igen, minden nagyon drága arrafelé és minden lehetőséget kihasználnak a termelők, eladók, mindenki, hogy minél drágábban adhassa az áruját. :(

      Törlés
    3. És ahogy ezt olvastam, ez így volt 150 éve is, akkor is ott mulatott az aranyifjúság, es az árak a pestiekkel verekedtek. :)

      Törlés
  2. De jo volt ez a poszt :)))) honvagyam lett!

    VálaszTörlés