2017. február 26., vasárnap

Kelet-európa

Nem ismertem az apai nagyszüleimet, még fiatalon, apám gyerekkorában meghaltak. Apai nagyanyám leánykori neve meglehetősen gyakori, több ezren-tízezren viselhetik ezt a nevet. És van egy ilyen ügyvédi iroda nem messze innen, és amikor meglátom, mindig átsuhan a fejemen a gondolat, hogy talán soha nem látott rokonom az az ügyvéd odabent, és milyen lehet, ha az embernek nincsenek (de kinek nincsenek?) fehér foltok a felmenői közül, és pontosan tudja, hogy honnan jött, mit csináltak a déd- és ükszülei, nem mások elbeszélt történeteiből próbálja összerakni, milyen lehetett a sorsuk, az életük, amíg végig nem gázolt rajtuk végleg a 20. század.




5 megjegyzés:

  1. Mi lenne, ha egyszer vennél egy nagy levegőt és megkérdeznéd? Bluemoon

    VálaszTörlés
  2. Nincs kitől, apai ágon nincs elő rokon.

    VálaszTörlés
  3. És a nagyszüleid születési anyakönyvét ha megtalálnád? Azon rajta kell lennie az ő szüleik nevének is. Önkormányzatoknak kell másolatot tartaniuk mindenből - már ha nem égett le az önkormányzat a faluval együtt :((( de ez nemcsak kelet-európai sajátosság, Nyugaton is szétbombáztak városokat, falvakat.

    Z. családja megrögzött családfakutató, mindenféle genealógiai társaságok tagja. Egy ágat egészen az 1200-as évekig visszavezettek, képzeld (könnyű dolguk volt, mindenki francia, ez az ág nemesi). Engem az riaszt vissza (a beleölt időn kívül), hogy genetikailag ki tudja, honnan jön az ember, annyi félrelépés, házasságon kívül született gyerek stb. volt anno (és van ma is).

    VálaszTörlés
  4. Bluemoon: Az ügyvédre gondoltam... :)

    A keresgélés meg a régi anyakönyvekben (egyházi) egyszerűbb, hiszen ott fel van tüntetve a szülők születési ideje, de legalábbis az aktuális életkora. Állami anyakönyvezés 1895-től van az Osztrák-Magyar Monarchiában, ezek az anyakönyvek hozzáférhetőek ha jól tudom a születési anyakönyvek 100 év elmúltával, azaz az idén 1917-ig, a halotti anyakönyvek 40 év elmúltával azaz az idén 1977-ig, a házassági anyakönyvek pedig 70 év elmúltával, az idén 1947-ig. ( személyiségi jogok védelme érdekében)

    https://www.myheritage.hu/

    http://genealogia.blog.hu/2011/01
    /23/anyakonyvek_online_anyakonyvi_adatbazisok

    http://www.adatbazisokonline.hu/kategoria/genealogia_-csaladtortenet/anyakonyvek

    Engem 2014-ben teljesen beszippantott a MyHeritage, sikerült is megtalálnom az őseimet ötödik generációig visszamenőleg.

    VálaszTörlés
  5. A nagymamám vezetékneve pont olyan, mint a tied :). Valamikor a 20. században magyarosítottak (mert a 19-bol nincs ra adat, sem a nagyapám vezeteknevere, akihez hasonló nevuek nagyon sokan jöttek Lengyelország környékéről). De igazad van, mert vannak nyomok, amin el tudnék indulni, igazából az a világ tűnt el végérvényesen, amit ok képviseltek, az iparkodo kisebb-nagyobb polgároké. (Ahogy az a nyomor is eltűnt, ami miatt anyai nagyapám tizenkét évesen kubikolni ment Erdélybe, csak az éppen örvendetes.)

    VálaszTörlés