2011. november 23., szerda

non scholae sed vitae

Három napja járt már Bori bölcsibe, de a sors nem hagyja, hogy vérmes reményeket tápláljak, mert ma már térdig érő orrfolyással hoztam haza - háromnegyed négykor, mert ma négyig el kellett hozni mindenkit. Ugyanis szülői értekezlet volt meghirdetve a szülő- és munkaidőbarát fél ötös időpontra.

Nem mondhatom, hogy könnyű szívvel érkeztem, mert ez a fél öt már csomóba húzta kicsit a kedélyem. És mi volt az egyetlen napirendi pont, ami miatt majd másfél órát gubbasztottunk a csoportszobában? A házirend felolvasása, átvétele és ennek igazolása aláírással. Voltak természetesen vitás pontok is, például az, hogy három napot meghaladó, előre (!) be nem jelentett hiányzás esetén csak orvosi igazolást fogadnak el. Közbevetettem, saját példát hozva, hogy mivel vittem volna Borit múlt héten orvoshoz, amikor önként és dalolva itthon tartottam, noha nem volt lázas, nem fájt semmije (saját bevallása szerint), nem hányt, de iszonyú nyűgös volt, és háromnapi koplalás után  hasmenése volt, összesen egyszer? Ha csak lappang benne valami, a betegrendelésen tuti megfejeli pluszban még valami egyébbel, amivel aztán nyomhatja az ágyat hetekig akár. De ugyanez a helyzet, ha csak egészséges igazolásért megyek, és a doktor - lelkiismeretesen - nem fogadja el bemondásra, hogy jól van, hanem maga is meg akar győződni róla.

Nem számít semmi, orvosi igazolás kell - hangzott az ítélet. Hát jó. Én igazán nem szeretek lódítani, tódítani, füllenteni, nagyot mondani meg ilyenek, és az arcomra van írva, ha nem mondok igazat, de a telefonban talán majd nem látszik. Ha az az ára, hogy az ilyen esetekben egy kis nyűgösség miatt megússzam a rendelőlátogatást az influenzaszezon idején, majd beletelefonálok a bölcsibe, és hazudok magamnak szabadságot, ráérő és hirtelen unokázhatnékozó nagyszülőt, hirtelen óvodai ügyelet miatt hazahozott tesót, akármit, ami indokolja, miért nem viszem Borit aznap.
Elvégre ezeknek az intézményeknek az is céljuk, hogy felkészítsenek a későbbi, nagybetűs életre. Nem lehet elég korán kezdeni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése