2012. június 21., csütörtök

Szivárványos szegregáció

- Az óvodában természetesen nincs semmiféle megkülönböztetés, sem nemre, sem bőrszínre, sem vallásra tekintettel! - szögezte le az óvodavezető I. a tegnapi szülői értekezleten. Aztán rátért a névsorra. És ekkor kezdődtek a bonyodalmak.

Lassan olvasott, néha segítséget kért a szülőktől, jól ejt-e ki egy-egy idegen vezetéknevet. Aztán haladt tovább. A Nyuszi csoportnál tört ki a gyalázat, mert az egyik anyuka - aki már korábban rákérdezett az étrendre, mert a család vallási okokból nem fogyaszt sertéshúst -, felháborodva megtudakolta, miért került az ő gyereke a Nyuszi csoportba, amikor ő, mármint az anyuka, direkt, hangsúlyozottan direkt a Maci csoportba kérte a felvételt. Minek van akkor a megjegyzés rovat, méltatlankodott, ha hiába ír be bármit, semmibe veszik? Miért menne a gyerek a Nyusziba, ő a Macit akarja, a macis óvónőket, és kész.

Jó lesz az a Nyuszi, anyuka, meregette megnyugtatóan gombszemét I. Egyébként is, folytatta, a Nyuszi csoport óvónői direkt kérték, hogy sokféle gyerek menjen hozzájuk, olyanok, akik a világ minden tájáról érkeztek. Mert ők szivárványcsoportot szeretnének.



Még szerencse, hogy nincs szegregáció. Csak szivárványcsoport.

3 megjegyzés:

  1. megkérdeztétek, hogy a meleg gyerekek is csak ebbe a csoportba kerülhetnek-e?

    VálaszTörlés
  2. Az éberség nem volt tökéletes, mert az unalmasan fehér Pillangó csoportba is került két kétnyelvű, feltehetőleg vegyes házasságból származó gyerek.

    Az anyuka sem pattogott tovább, mert az óvodavezető azzal zárta le a vitát, ha nem jó a Nyuszi csoport, akkor nem veszi fel a gyereket, mert máshol nincs hely.
    Fair húzás ez így, nyár közepén.

    VálaszTörlés
  3. Ja, mint a régi viccben:
    Amerikában az iskolabusz sofőrje kihirdeti a gyerekeknek, hogy mától nincs semmiféle faji, vallási vagy bőrszín szerinti megkülönböztetés. Mától nincsenek fehér, meg fekete gyerekek, mától mindenki legyen mondjuk kék!
    A gyerekek ujjonganak, mire a sofőr felemeli a kezét:
    Jól van, akkor most szálljunk fel a buszra, szépen sorban!
    Ne tülekedjetek, mondom sorban: előbb a világoskékek, aztán a sötétkékek.

    VálaszTörlés