2017. augusztus 26., szombat

Fúj

Tegnap éjjel, amikor nagy nehezen, egy elég rémes munkahét utan leértünk, egy szétrobbant, már nyűves paradicsom fogadott a hűtőben, és egy döglött egér a szemetesben, valamint egy kis zacskó, folyósra rohadt krumpli a spájzban. Reggelre kiderült, hogy kikelt a szövőhernyók második nemzedéke, amelyek tarra rágták az eperfát, az árokparton álló Török Bobbyt, és tömegesen spacíroznak a házfalon. Ahogy ülök a fa alatt, konkrétan hallom, ahogy a maradék levelet rágják.
 


Múlhatna el kevésbé gusztustalanul ez a nyár.

6 megjegyzés:

  1. Ha nem permeteztek, akkor jövőre is ilyen csámcsogó népség rágja kopaszra a fákat és a helyes szőrös hernyók mindent beborítanak... A fa tetejéről, meg ahol találtok, le kell szedni a hernyófészkeket és el kell égetni. Augusztus végén meg permetezni kell, apám Pyrenixet használt ellenük.

    VálaszTörlés
  2. Tizenpar évente van ilyen invázió, a határban is lezabaltak mindent.

    VálaszTörlés
  3. Régen, mármint gyerekkoromban apám külön célszerszámmal irtotta a hernyókat: hosszú botra konzervdobozt kötözött, abba petróleummal átitatott rongyot tett és meggyújtotta, majd a fa fertőzött ágrészeihez irányította a lángoló dobozt és leégette a hernyós részt. Nem tudom, szokták-e még ezt alkalmazni, de nálunk bevált.

    VálaszTörlés
  4. Én nem merném ezt megkockáztatni, hetek óta nem esett, a kiszáradt fű ropogott a talpam alatt. Amilyen szerencsém van, felgyújtanék valamit :(

    VálaszTörlés
  5. Hát igen, valóban elég veszélyes módszer és mostanra már akkora a szárazság, hogy elég egy lehulló parázsló levél és kész a baj.

    VálaszTörlés