2011. december 12., hétfő

Credo quia absurdum

Gondban vagyok a karácsonnyal. Gondjaim nem újkeletűek - már évek óta tojástáncot járok, hogy valami összhangot teremtsek Marci fejében, aki mást hall itthon, mást az oviban, és mást a barátaitól.



Kezdetben vala az angyalka, aki karácsonykor ajándékot hoz. A fát nem, azt együtt közösen díszítjük, csak az ajándékosztás hárul az angyalkára. Ez rendben is volt, de Jézuska alakja elkezdett beszivárogni a napjainkba először a barátok útján. Vajon a Jézuska és az angyalka ugyanaz a személy? Ezt még sikerült megmagyarázni úgy-ahogy. (Valahogy idegenkedem a puttóforma Jézuska képétől, aki leszállva a mennyből ajándékokat oszogat.)
Aztán itt van az advent. Elég szekularizáltan tartunk karácsonyt, nem nincs koszorú, meg gyertyagyújtás, nem adventelünk. Az oviban viszont adventelnek a gyerekek. Akkor mi miért nem?

És idén, már rengeteg betlehemet láttunk, plusz nem függetlenül az iskolai programoktól, bejött a képbe a komplett szent család, Máriástul, Józsefestül. Már csak a szentlélek hiányzik, de nem kételkedem, előbb-utóbb az is meglesz. A többivel is megizzadtam, útban az uszoda felé.

- Anya, Szent József a Jézuska apukája volt? 
- Ööö. Igen. Nem. Olyasmi. 
- És karácsonykor van a Jézuska születésnapja? 
- Igen. 
- De miért ünnepli mindenki a Jézuska születésnapját? 
- Azért, kisfiam, mert kivételes ember volt, és sok szempontból megváltoztatta a világot. Nagyon szép dolgokat tanított, olyanokat, mint előtte senki. Ezért sokan úgy is tartják, hogy nem ember gyermeke volt, hanem az Úristené. Úgy hiszik, hogy Jézus Isten fia.
- Isten fia? 
- Igen, Marcikám. 
- Megvan, anya! Akkor Szent József az Úristen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése