2013. február 8., péntek

A gyerekműsorok kimeríthetetlen témaforrásnak bizonyulnak

Gondolatkísérlet következik.

Ismerjük Postás Patet?
Thomast, a mozdonyt és a Kövér Ellenőrt?
Sam tűzoltót Körmöspálcásról?
Ha igen,
akkor

próbáljuk magunk elé képzelni:

Jenőt, a postást.
Tibort, a Szolnok-Budapest között közlekedő személyvonat mozdonyát, és Erzsikét, a kalauzt.
Lajost, a túzoltót Hajagosiszalagról.

El tudjuk képzelni, hogy egy derűs napjukról mesét forgat a magyar televízió?

Vajon miért? Illetve: miért nem?


4 megjegyzés:

  1. Nagyon érik a vonatos bejegyzésem - és azért nem :(

    VálaszTörlés
  2. Hát nézzük csak! A postással naponta találkozom, mert hozza a leveleket az irodába. Beszélgetni is szoktunk. Éppen tegnap mondta, hogy az egyik kollégájuk elment, és a körzetét a két szomszédos körzetet vivő postás között szétdobták. A kérdésre, hogy a akkor a pénzt is? csak elnéző mosoly volt a válasz. Ha számolunk, akkor rögtön kiderül, hogy az eddigi munkája ötven százalékkal emelkedett a fizetése viszont nem.
    Ja, meg a postások fogják ezentúl a gázórákat is leolvasni.

    A tűzoltó - vele is napi kapcsolatban vagyok, családi érintettség okán, teljes bizonytalanságról számol be, most éppen harmadszor rendelték be pályaalkalmassági vizsgálatra a tűzoltóautó vezetéséhez. Első alkalommal, amikor a jogosítványát saját költségén megszerezte, akkor saját költségén letette a PAV I. vizsgát is, ami tehát megvan neki. A szervnél kitalálták, hogy az lehet, de ez nem jogosít tűzoltó autó vezetésére, mert ahhoz a saját belső pszichológusok előtt kell ezt a pályaalkalmassági vizsgát letenni. Kapott rá egy időpontot, meg is jelent- persze a szabadnapján- reggel nyolcra a város túlsó felén - mire félóra várakoztatás után közölték vele, hogy jajj, neki nem szólt senki? Hát eltörölték, mégiscsak elfogadják a neki meglévő PAV I-et.
    Nem telt bele három hét, új hírek jöttek, mégiscsak kell a belső vizsga... Ma, ismét szabadnapján reggel nyolcra megint elment letenni azt a vizsgát, amiről neki évek óta papírja van, hogy már letette.
    Hogy ma mi történt, még nem tudom, mert még nem ért ide.

    És erről nekem nem a mese jutott eszembe, hanem a székely vicc. Amikor székely és a fia elmennek fát vágni, az öreg meg csak dirigálja a fiát, hogy, s mint vágja a fát,a fiú azonban megunja apja folytonos okoskodását és kötekedését és belevágja a fejszét az apja hátába. Az öreg összeesik, vergődik, majd megkérdezi a fiát:
    - Fiam, ez direkt vót, vagy csak úgy viccből?
    - Ez nagyon is direkt volt, édesapám - mondja a gyerek.
    - Akkor jóvan, mert viccnek eléggé durva lett volna.

    Igen, ez viccnek elég durva lenne.

    Tiborról és Erzsikéről nem tudok semmit, én kocsival járok...

    VálaszTörlés
  3. Postás Pat? - Neeem, Postás Eszter, Erika, Gyöngyi. Átlagban napi 16 km-t bicikliznek kb. nettó 70 -ért hóban, szélben, kánikulában. Az arcuk olyan cserzett mint egy jóravaló tengerészé. A kutyák utálják őket. Nemigen szoktam őket mosolyogni látni.
    A tűzoltókhoz volt szerencsém egy egy demonstráción- hát ők is sokkal inkább gondterheltnek ( nagyon mérgesnek ) látszottak, mint derűsnek és tettre késznek.
    A vasutasokról csak annyit tudok, hogy nem túl sokat keresnek ők sem ...
    Most azon gondolkozom, hogy kikről is lehetne jó kis mesét kerekíteni, de nem sok mindenki jut eszembe, ezért szeretjük mi inkább a kockásfülűt, meg mazsolát és Süsüt :)

    VálaszTörlés
  4. Én szeretem Postás Patet, de a postásról, aki hozzánk jár, nem tudnék vidám mesét elképzelni.
    A tűzoltókról sem nagyon (bár vicces történeteket hallottam a nyáron).
    Vonattal ritkán járok, csak metrózom. A múltkor elnéztem egy darabig a sínen álldogáló, ősrégi metrókocsit: alig volt kéttenyérnyi felület rajta, ahol ép lett volna a festék, nem ütött át rajta a rozsda. Szomorú látvány volt.

    A kockásfülűben szereplő nagydarab fekete gyerek élő megfelelőivel hamarosan lesz alkalmam összefutni naponta a játszótéren :)

    VálaszTörlés