2014. június 2., hétfő

Hát akkor a recept:eperkrémes falatok bodzahabbal



Eperkrémes falatok bodzahabbal

Gyanítom, hogy nincs még egy ilyen ház a városban. Nem csak azért, mer t két foghíjtelek között áll, nem csak azért, mert elmondhatatlanul libazöld, és nem is az előtte ferdén álló villanyoszlop miatt, hanem leginkább azért, mert a lakók ritka jó fejek.
Még nem laktunk itt, és a házból sem ismertem senkit, amikor először jöttem, hogy letegyem az autót a garázsba; meglepődve vettem észre a közös hátsó kertben sertepertélő embereket. Az illem azt diktálta, hát odamentem bemutatkozni. Kiderült, hogy lakógyűlés van, és ennek alkalmából harcsapaprikást főznek a lakótársak. Csak álltam sután – korábbi tapasztalataim alapján annyira tűnt valószínűnek egy sörözős-harcsapaprikázós lakógyűlés, mint egy derült égből aláhulló békaember. Semennyire.
A régi lakók közül sokan elköltöztek már, de nyaranta egyszer-kétszer mindig van közös bográcsolás a kertben. Mindenki azt visz, amit tud, nekem a sütemény a terepem. Az eper meg a bodza tuti páros, szezonja is van – már csak a formát kellett kitalálni, hogy ne maszatoljon, ne kelljen hozzá villa, kés, kiskanál.  
Tészta:
1 pohár joghurt
1,5 pohár cukor
2 pohár liszt
2 tojás
½ sütőpor
1 vaníliáscukor
¼ pohár olaj
Krém:
3 marék eper
1 csésze mascarpone
1 pohár joghurt
1 citrom héja

Bodzahab:

½ liter habtejszín
5-6 tányér bodzavirág
1 zacskó habfix
Tortadara
Elkészítés:
A bodzavirágokat pár nappal korábban beáztatom a tejszínbe. Letakarom, és beteszem a hűtőbe.
A tészta hozzávalóit összekeverem, egy minimuffin-tepsi mélyedéseit vékonyan kikenem olajjal (így könnyen kipöccinthetők majd a tésztapárnák). Egy-egy evőkanálnyit teszek a mélyedésekbe a tésztából, előmelegített sütőben 170 fokon aranybarnára sütöm őket (kb 10 perc 3 kör). A kész tésztakorongokat félreteszem.
Az eperhez hozzáreszelem a citrom héját és összeturmixolom a joghurttal. Hozzáadok annyi mascarponét, hogy kényelmesen kenhető legyen, de ne másszon le a tésztáról. Ha fanyar az eper, egy kis vaníliiás cukor is jót tesz neki.
A bodzavirágokat kiveszem a tejszínből, finoman lerázogatom. A habfixszel a tejszínt kemény habbá verem.

A kihűlt tésztapárnákat megkenem az epres krémmel, majd rákanalazom a bodzahabot. Tortadarával, szórócukorral díszíthető. 

3 megjegyzés:

  1. amennyiben a málnától nem patkolok el (???), ezt megcsinálom málnával - gyönyörű és istenien hangzik - további kérdés, hogy neked egyáltalán hogy jutnak ilyenek az eszedbe?

    VálaszTörlés
  2. sajnos nekem csak ilyenek jutnak az eszembe, meg néha egy-egy bonbon...

    VálaszTörlés
  3. Júj! Ezzel egycsapásra leölted az ellenállásom.

    VálaszTörlés