2013. október 13., vasárnap

Ha én gasztroblogger lehetnék

avagy VKF! 59. forduló: részeges csokoládé

Nagyon szeretem a szilvát - szerintem méltánytalanul mellőzött gyümölcs. Idén már kétféle szilvás bonbont is készítettem: egy nagymama kompótjait idéző ártatlant, egy merészebb fűszerezésű egzotikust. Ezt a harmadikat is elég régóta tervezgettem, és bár korábban sose gondoltam, hogy csatlakozni fogok a VKF!-hez, Praliné Zsuzsi felhívását mintha rám szabták volna.

A mondén szilvás: konyakos-aszalt szilvás bonbon mézes-fahéjas diógrillázzsal



Hozzávalók:
1 marék aszalt szilva
10+2 dkg marcipán
2 marék dió
20 dkg étcsoki
1 kk fahéj
méz
konyak

Az aszalt szilvát egy kis tálba tettem, és annyi konyakot öntöttem rá, hogy ellepje. Lefedtem, és egy napig állni hagytam, aztán botmixerrel pépesre turmixoltam. A diót durvára megvágtam, teflonserpenyőbe öntöttem, egy kicsit megpirítottam, aztán mézet csurgattam rá, és kis láng felett addig kevergettem, amíg a méz karamellizálódni kezdett, majd megszórtam az őrölt fahéjjal. Enyhén porcukrozott deszkán, folpackon át a 10 dkg marcipánt három egyenlő méretű lapra nyújtottam. A legalsóra rákentem a mézes-fahéjas diógrillázst, és rásimítottam a második marcipánlapot. A szilvapépbe apró lyukú reszelőn belereszeltem a 2 dkg marcipánt, és rákentem a diógrillázsra fektetett marcipánlapra. Ráhelyeztem a harmadik marcipánlapot, enyhén rányomkodtam, és az egészet a hűtőben egy órát pihentettem. Miután kivettem a hűtőből, óvatosan kis négyszögekre vágtam. A csokit megolvasztottam, temperáltam, és megmártottam benne a marcipánkockákat. Struktúrfóliára ültettem őket, száradás után pedig kaptak egy kis aranyfestéket - csak annyit, amennyi  egy átmulatott éjszaka után megmarad az emlékek között.

(A fotót köszönöm Cs-nek és a Commandanténak.)


9 megjegyzés:

  1. Szuperül néz ki a bonbon, nagyon örülök, hogy játszol a VKF!-en! :)

    VálaszTörlés
  2. Azért nem igazság ám, hogy csak meccsről volt szó. Egy hang se esett holmi marcipánról, konyakos szilváról és csokiról. A lírai aranyfüstről és a kóstolásról nem is szólva...:)

    VálaszTörlés
  3. Szép lett, finom volt... Aki meg kimarad, lemarad.:)

    VálaszTörlés
  4. imádom a szilvát.... és én ezt a bonbont első látásra igaz szerelemmel megszerettem... drukkolok neked a VKF-en és reménykedem, hogy egyszer ehetek a bonbonjaidból! fekvő nyomorúságomban textilékszerekkel próbálkozom.... meg nem ilyen jók, mint ez, de ha én is profi leszek, szívesen csinálok neked is némi finomságért! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon köszönöm az elismerő szavakat, még biztosan fogok ilyen bonbont csinálni, mert igen hamar fogy :)

    VálaszTörlés
  6. Hm, kapom a megjegyzéseket, hogy miért nem hoztam mintadarabot...:)

    VálaszTörlés
  7. Az normális, hogy én ezt óránként elolvasom??????

    VálaszTörlés