2012. október 24., szerda

A mókus ősszel

Nehéz a dolga egy mókusnak ősszel. Is.
Mert nyáron oké, tiszta sor, a mókus spájzol, mint az eszement, befőz és tiszta befőttesüvegeket keres vagy kerestet elő a konyhaszekrény rejtett zugaiból, aztán forráz és magoz és hámoz, aztán pokrócok és megfelelő méretű papírdoboz után kutat, majd levezetésképp dunsztol. A lekvárosüvegeket elővenni a dunsztból már nem mókustempó, elvannak azok ott békében. 

Ősszel még az utolsó befőznivalók ütik meg a mókus ingerküszöbét, elmereng pár szem zölden maradt paradicsom láttán, érdemes-e a zöld paradicsomokat megmentendő csalamádét készíteni, noha soha nem tett még el csalamádét, és egyébként is, az összes üresen maradt polcot a konyhában lefoglalják a lekvárosüvegek, már amikor majd kikerülnek a dunsztból.

A töklámpásfaragásból visszamaradt tökbelsőből lelkesen kiszedegeti a magokat a mókus, és elmélázik, milyen pompás tökültetvényt fog rittyenteni a kert félreeső részébe jövőre. 

Kávézás közben az összegyűlt hulladékpapírokból kis zacskókat ragaszt, az elítéltekhez hasonlóan, noha a mókust semmi nem kényszeríti erre, csak a benne tomboló mókusvér. A kis zacskókat megfelelően feliratokkal látja el - büdöske, bokros, élénksárga, vagy gyönyörű piros, nevét nem tudom -, megy végig a virágoskert mentén, és szedi az elszáradt virágok helyén lengedező magtokokat, hogy jövőre is legyen virága, és legyen a kertje még szebb. Nem mintha nem őrizne a mókus többkilónyi virág-, fűszer-, és zöldségmagot, több évtizedeseket akár, némelyik több mint tizenöt éve halott nagyapja szívgyógyszeres üvegében zörög, az üveg címkéjén szintén eltávozott nagyanyja reszketeg betűi állítják szép, de semmi mást a kérdéses növényről - mekkora? mikor nyílik? milyen színű - nem árulnak el.

És nem mintha nem lehetne kapni bármilyen vetőmagot száz forintos áron a mókus lakóhelyétől háromperces távolságra.  

3 megjegyzés:

  1. Forrón dobban a mókusszív az olvasóban is :)

    (és hol lehet igazi füstölt aszalt szilvát venni?????)

    VálaszTörlés
  2. az óbudai piacon (vihar u) van egy barna hajú, ráncos arcú néni az őstermelői soron, aki Nógrádból jár be. Tőle szoktam venni, holnap le is ellenőrzöm.

    VálaszTörlés
  3. Ó, egész eddig a Balaton partra képzeltem a nénit, úgyhogy ha ilyen közel van, nem teljesen lehetetlen felkeresnem :)

    VálaszTörlés