2019. július 18., csütörtök

púp a hátamon

Tavasz táján történhetett, hogy beköltözött hozzám egy púp. Egy púpocska. Az oldalamat nézte ki magának, a hátam szélét, a lapockám alatt. Soha nem tudtam megvizsgálni, csak tükörből nézegettem. Takaros egy púp volt, mondjuk akkora, mint azok a régi gólyórágók.



Éldegéltünk békésen, én és a púp, kölcsönösen tiszteletben tartottuk egymás határait. Úgy egy héttel ezelőttig tartott az idill: a púp megduzzadt, és fájni kezdett. Viszketett. És mint a tükörből láttam, csúnyán bepirosodott az udvara.
Először azt hittem, megcsípett valami, majd elmúlik. De nem múlt el, a púp fájt, és annyira kidudorodott, hogy ruhán keresztül is észre lehetett venni.
Elmentem a háziorvoshoz, egy kedves helyettese fogadott, megnézte a púpot, kicsit megnyomogatta, (mire nagyon sziszegtem), tanácstalanul hümmögött és továbbküldött a sebészetre. Amikor kérdeztem a púpról, széttárta a kezét, majd azt mondta, a púp már dió méretű, és a lelkemre kötötte, hogy telefonáljak vissza, mit mondtak az sztk-ban, mert ő mindig szívesen tanul.
Elvittem hát a púpot tegnap az sztk-ba, ahol valami csoda folytán néptelen volt a folyosó, és öt perc alatt fogadtak, és egy kevéssé kedves kis ovistárs nagyon kedves anyukája az asszisztens. A jó humorú doktor, akinek többször volt szerencséje M. mindenféle tört és zúzódott végtagjaihoz, azonosította a púpot, a kedves anyuka tett rá valami kötést, és örvendezve azon, hogy értem, mit jelent az a szó, hogy fluid, utamra bocsátottak azzal, hogy térjek vissza másnap.

Ma visszatértem, és a sebészeten valami iszonyú tömeg fogadott, de a kedves anyuka 20 perc várakozás után szólított is, leszedte a kötést, és azt mondta: igen. Mire jött egy másik sebész, aki hét éve egy Jabba kevéssé előnyös unokatestvérére emlékeztető nagy lipómát (soha nem láttam undorítóbb dolgot) operált ki a karomból. Hasra feküdtem a vizsgálóágyon, mire a doktor mindenféle injekciókat nyomott belém, ami valószínűleg akkor is eléggé fájt volna, ha nincs közel a púphoz, de ott volt. Aztán valamit matatott, a kedves anyuka leragasztotta egy fél lepedőnyi izével a hátamat, megköszöntem a jóltartást, és némileg reszketeg léptekkel elhagytam a helyiséget, immár púp nélkül.

Jelenleg a púpom helye jobban fáj, mint a púpom valaha is, és mivel a sebet nem érheti víz, buktam a hétvégi pancsolást a Balatonban. Így aztán nem is tudom, mi a jobb: ha van púp az ember hátán, vagy ha megszabadul tőle.

11 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Ugye? Ezt a címet kellett volna adnom: Önhorror a sebészeten!

      Törlés
  2. Jó, hogy megszabadultál tőle, jobbulást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, reggelre jobb lett, de az átkötözest nem bírtam ki faarccal.

      Törlés
  3. Mielőbbi maradéktalan gyógyulást kívánok!

    (Visszaszóltál a háziorvosnak, hogy mi volt a púp? Itt is szabad rákérdezni?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, másnap visszatelefonáltam (a jó doktor remek lélektani érzékkel ugyanis megemlítette, hogy a betegek soha nem szólnak vissza, mindig csak megígérik, hát el is határoztam, hogy én nem leszek _olyan_ beteg). Egyébként egy atherómát (kásadaganat) nevelgettem.

      Törlés
    2. Biztosan jólesett neki.

      Mindenképp örvendetes, hogy túl vagy rajta.

      Törlés
  4. Ah megnéztem, borzasztó és most már azt is tudom, hogy nem szabad nyomkodni...

    VálaszTörlés
  5. Szerencsére ez a lehetőség nem kísértette meg, mert a hatamat nem látom (különben biztosan maceraltam volna).

    VálaszTörlés