2014. március 29., szombat

a magyar ugar

Én tökre szeretném támogatni a hazai mezőgazdaságot, de nagyon nehéz dolgom van. Ma például a négybetűs boltban, ahol rendszeresen vásárolni szoktam, csak holland krumpli és osztrák vöröshagyma volt, épp csak leheletnyivel drágábban, mint a piacon (persze szt sem tudom, az honnan jön.) Komolyan, nem értem, hogy érheti meg krumplit idehozni Hollandiából?  Hagymát Ausztriából? Két éve foglalkoztat a kérdés, amikor ugyanennél a láncnál belga krumplit tartottak csak  ilyenkor (a szezonális kínálat általában hazai.)

4 megjegyzés:

  1. Én is szoktam mondani, hogy nemzetközi konyhát viszek (csak ha muszáj - mert amúgy szívesen vásárolnék pld. magyar lencsét meg babot a kanadai meg a kínai helyett). Rejtői az ügy: "Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban."

    VálaszTörlés
  2. És miért éri meg dán csirkét exportálni mondjuk Kenyába? A válasz teljesen egyszerű, az állami dotációk rendszere tartja életben a fejlett országok mezőgazdaságát. Ide még akár a magyart is ideérthetjük; a földalapú támogatások miatt érte meg minél több birtokot szerezni. Aki ügyesen össze tud hozni egy nagybirtokot, egy kapavágás nélkül milliókat kaphat, ez meg mondjuk a francia, holland, osztrák gazdákra még inkább igaz. Nincs mögötte semmi trükk meg nagy titok...

    VálaszTörlés
  3. Valahogy nekem ebből az jött le, hogy itthon a kapavágás sincs meg, de Hollandiában termesztenek krumplit, Dániában meg nevelnek csirkét, és még Új-Zélandról is jön alma, és a szlovák tej is olcsóbb, pedig az euróárfolyam akàr még meg is drágíthatná. :(

    VálaszTörlés
  4. Természetesen abban is van valami, hogy idehaza egyszerűbb sokaknak kaszálót tartani, mint termelni bármit is. De kétségtelen, faluhelyen eleve nincs túl nagy lelkesedés mostanában a mezőgazdasági munka iránt, szóval igen, az embereknek könnyebb a Tescóba menni, mint otthon kiskertet ápolni. Ennek viszont ez az ára.

    VálaszTörlés