2012. május 16., szerda

Ki lesz ma az áruló?

Politikai tartalmú, megosztó bejegyzés következik.


Megesik, hogy csak úgy ugrálok a blogok között: az egyik szerzőnek ez a kedvenc blogja, a másiknak az, ide-oda kattintgatok, beleolvasok ebbe meg abba. Mindenki kicsit máshogy ír, mindenki kicsit másról, tanulságos dolog ez. Gondolatébresztő (mondhatnám: inspiráló).

Így esett, hogy egyszer csak azt olvasom, de jó, hogy egy hazaárulóval kevesebb él Magyarországon. A kommentelők pedig szintén örvendeznek, csak azt bánják, még maradt így is elég.

Meghökkentem kicsit. Nem is tudtam hova tenni a szót: hazaáruló. Régimódi szó, remekül lehet ütemesen kiabálni, rázni az öklöt hozzá: Haza-áru-ló! Haza-áru-ló! Idézzük lelki szemeink elé a skandáló tömeget! (Nem kétséges, menni fog.)

No de ki lehet a hazaáruló? Beletelt némi időbe - már teregetés közben világosodtam meg -, kit minősítenek így. Egy kicsit gondolkodtam rajta, hazaárulónak tartom-e az illetőt, aztán arra jutottam, hogy nem. És nem azért, mert vannak a nagy írók és költők között számosan, akik hasonló tárgyról írtak (vö. Ady vagy Móricz). No de akkor egyáltalán: ki a hazaáruló? Én még olvastam olyan könyveket, amelyekben Görgey Artúr árulóként szerepelt. De akkor sem hazaárulóként (ami nyilvánvalóan súlyosabb eset), és már az is kiderült, Görgey csak bűnbak volt, de nem áruló. Görgey kilőve.

Gondolkodjunk akkor, biztattam magam, miközben csipeszeltem fel a zoknikat a szárítóra. Hazaáruló az, aki direkt, szántszándékkal rosszat akar és tesz hazájának, elárulva honfitársai érdekeit. Definíciónak első nekifutásra megteszi. Ez alapján ki lesz a hazaáruló?

Hazaárulónak minősül-e például Kim Philby, aki évtizedekig volt kettős ügynök, és felbecsülhetetlen értékű információkat adott át a Szovjetuniónak?

Hazaáruló volt-e Radó Sándor, akinek szülei újpesti háza szomszédos volt a rendőrségével, és Radó gyerekként és kamaszként esténként azt hallgatta, amint a szomszédban összeverik és megkínozzák a gyanúsítottakat (ami megalapozta erőteljesen baloldali értékrendjét), majd a Tanácsköztársaság után szovjet állampolgár lett, Svájcban kémkedett a sztálini Szovjetuniónak, és jelentései következtében egyrészt egyre súlyosabbak lettek a magyar (és a német) katonai veszteségek, másrészt mint a svájci kémhálózat feje jelentősen hozzájárult az antanthatalmak sikeréhez?


Hazaáruló volt-e az a tenger nélküli országban hatalmon lévő ellentengernagy, aki belevitte az országát a katasztrofálisan végződő II. világháborúba úgy, hogy több százezer honfitársa maradt ott a hadifronton, esett hadifogságba, vagy került gettóba, majd lágerbe vagy munkaszolgálatra?


Hazaáruló-e az, aki olyan letűnt korok után áhítozik, amelyben honfitárs gyerekek tömegei kényszerültek tanulás helyett dolgozni, voltak alultápláltak, esetleg éheztek, és politikusként tesz is róla, hogy ez a korszak visszaköszönjön?

Hazaáruló-e az, aki tetteivel pénzbeli és nem pénzbeli kárt, hátrányt okoz a hazájának (és honfitársainak) egy-egy nyilatkozatával, cselekedetével, tettével?

Nos, hölgyeim és uraim - ki a hazaáruló? És ki lesz holnap meg holnapután?  

1 megjegyzés:

  1. Lássuk akkor mit tudok én hozzátenni?
    A hazaárulás büntetendő cselekmény. Így a Büntető Törvénykönyv ( 1978. évi IV.tv.) törvényi tényállásai között az alábbi lelhető fel:

    Hazaárulás

    144. § (1) Az a magyar állampolgár, aki abból a célból, hogy Magyarország függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét sértse, külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, bűntettet követ el, és öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

    (2) A büntetés tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a hazaárulást

    a) súlyos hátrányt okozva,

    b) állami szolgálat vagy hivatalos megbízatás felhasználásával,

    c) háború idején,

    d) külföldi fegyveres erőnek behívásával vagy igénybevételével

    követik el.

    (3) Aki hazaárulásra irányuló előkészületet követ el, bűntett miatt egy évtől öt évig, háború idején két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

    Nemcsak ez az elkövetési magatartás, a befejezett cselekmény, hanem a kísérlet és még az előkészület is büntetendő. Sőt az is, aki elmulasztja a hazaárulás miatti feljelentést.

    Feljelentés elmulasztása

    150. § (1) Aki hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása, az alkotmányos rend elleni szervezkedés, lázadás, rombolás, hazaárulás, hűtlenség, ellenség támogatása, kémkedés készül, vagy még le nem leplezett ilyen bűncselekményt követtek el, és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, nem tesz jelentést, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

    (2) Az (1) bekezdésben felsorolt bűncselekmény feljelentésének elmulasztásáért az elkövető hozzátartozója nem büntethető.

    De ebből látszik, hogy a köznapi értelemeben vett és használt hazaáruló megnevezés nem azonos a Btk-beli törvényi tényállásban rögzített kitételekkel.
    Az meg, hogy holnap, vagy holnap után kinek a nevét skandálják a haza-áru-ló előtt, tisztán politikai kérdés.

    VálaszTörlés