2014. október 2., csütörtök

A tudomanyokrol

Rakaptam az orvosos blogokra. tanulsagosak. Tegnap rakukkantottam egy addig ismeretlenre, ahol a mar kulfoldon dolgozo szerzo egyreszt felhaborodik, mennyire hulyek a szulok, mert nem tudjak, mikor indokolt orvoshoz  vinni a gyereket, es akkor is viszik, amikor nem kene, aztan ostorozza folyamatosan a magyar allapotokat, mennyire nem becsulik  az orvosokat es az egeszsegugyi szemelyzetet. Az utobbiakban, ugy velem, igaza van, a tobbit nem tudom megitelni. De ez nem lenyeges.
A lenyeges az, amikor hatarozottan leszogezi, hogy Horthy Europaban vedte a zsidokat a nemet megszallasig. Es minden mas csak porhintes.

Itt erdemes megallni.

Veheti-e, veszi-e maganak a batorsagot a tortenesz, hogy meghatarozza a tudogyulladas/csípoficam/agyverzes terapiajat? Tervez hazat? Epit hidat? Ad jogi szaktanacsot? Velemenyt nyilvanit novenyvedelmi kerdesekben?
Ha igen, az erintett szakmak kepviseloi nyilvan kikerik maguknak. A bolcseszek nem. A finnugor nyelvrokonsag kozeleti vitatema, Magyarorszag haborus szerepvallalasanak megitelese partpolitikai kerdes, a Szabadsag teri emlekmu esztetikai ertekelese szinten, Wass Albert es Szabo Dezso irodalmi kanonizacioja hittetel.
Es barki, barki feljogositva erzi magat, hogy ex catedra kijelenteseket tegyen raadasul egy olyan korszakrol, amelynek a tanui megszolaltathatok, a ra vonatkozo forrasok bosegesek, kutathatok. A botcsinalta tortenesz/nyelvesz/eszteta/nyilvan elfogadhahatlannak tartja, ha a sajat tudomanyteruletevel kapcsolatban nyilvanit valaki hasonloan megalapozott velemenyt, mellozve a kozepiskolas tananyag tenyeit is.

Mert ha a numerus clausus, a harom zsidotorveny velemenyük szerint vedelemnek minosul, hat kivanok nekik hasonlo vedelmet.

3 megjegyzés:

  1. Erre bátorítja őket a jelenlegi hatalom :( amúgy meg azt látom, hogy semelyik - nem középiskolás, de általános iskolai tankönyv - anyagával sincs tisztában egy hatalmas tömeg - mondhatni, az általános műveltség immár korántsem általános (magamat sem tartom kivételnek, a nagy átlagnál talán tájékozottabb vagyok, de sok területen nagyon szűkösek a korlátaim - viszont az orvosi területet említve: azt látom, hogy sokszor a maga kárán kénytelen az ember olyan tudásokkal is felvértezni magát, amikkel az adott szakma képviselőinek jelentős része sem rendelkezik - ami megint csak abszurd)

    VálaszTörlés
  2. Azért kíváncsi lennék, hogy hogyan jutott el az egészségügytől Hortyig.
    Szerintem egyébként már a szakmák képviselői sem merik maguknak kikérni a nyilvávaló dolgokat sem. Nézd meg a Római parti mobilgát ügyét, Paksot, stb. A szakmaiság durván alá van rendelve a politikának másutt is.

    VálaszTörlés